Noem haar naam - Jorie Horsthuis


Het is grappig hoe sommige boeken -bijna letterlijk- naar je kunnen schreeuwen vanuit de boekhandel.

Ik was eigenlijk van plan vandaag mijn review te posten van Kaart der dagen van Ransom Riggs maar die zal nog even moeten wachten tot volgende week.


Het begon allemaal woensdag. Ik had net Lucas afgezet aan de schoolpoort en ik dacht' ik ga nog snel even langs Veritas voor een rits en een stukje koord. Natuurlijk was ik weer vergeten dat die pas om 10u open gaat. en ik was daar al om kwart na negen. Nu is er -toevallig of niet- een standaard boekhandel naast, die al open is om 9u. Ik besloot dus even te kuieren tussen de boeken totdat Veritas zou openen. Dit zonder enig plan om ook echt een boek te kopen, want let's face it, ik heb er echt nog te veel die ik niet gelezen heb.

Ik slenter dus wat door de winkel als ik plots een boek zie liggen. De kaft is beige en niet erg opvallend. Het is de titel die naar me schreewt: Noem haar naam. Zonder dat ik de achterkant heb gelezen, of zelfs ooit over dit boek gehoord heb weet ik het. Dit boek gaat met mij mee naar huis. Basta!


De achterkant bevestigd wat mijn hart al wist.

"Als Jorie Horsthuis een jaar of zes is, neemt haar moeder haar in vertrouwen: Jorie had een tweelingzusje, maar zij is dood geboren. Haar moeder drukt haar op het hart de naam van haar zusje nooit hardop te zeggen."

verder lees ik niet. Ik weet genoeg. Velen onder jullie weten dit natuurlijk niet maar net als Jories moeder heb ook ik een halve tweeling. Dit boek is ook mijn verhaal. En van zo veel andere onzichtbare tweelingmoeders. Het enige dat ik niet goed begrijp, en ik hoop dat dit boek me daarop een antwoord kan geven, is waarom haar naam nooit genoemd mocht worden. Ik wil het juist van de daken schreeuwen: "Ik heb drie prachtige kinderen! Ze heten Lucas, Lily en Louis*!" Ik ben trots op mijn kinderen, allemaal. en geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om Louis te vergeten, of te doen alsof hij er nooit is geweest.


Nadat ik het boek gekocht heb wacht ik nog even voor de winkel tot hij opengaat. Ik kan het niet laten en moet een stukje lezen. Het is alles wat ik hoopte en nodig had, voor zover de eerste vijfentwintig pagina's dat kunnen zijn natuurlijk. Jorie haalt in het begin een quote aan die ik zelf ook nooit vergeten ben uit Gebr. van Ted van Lieshout:


"Hoe heet een broer die geen broer (of zus) meer heeft? Daar bestaat geen naam voor. Ik zou in elk geval niet weten in welke taal ik moest zoeken. Kan je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?"

En hoe heet een moeder dan die geen kind meer heeft? 

©2020 door Mama leest. Met trots gemaakt met Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now