Ik was twaalf en ik fietste naar school - Sabine Dardenne


Een pakkend relaas over de tachtig dagen dat Sabine Dardenne opgesloten zat in de kelder van M. Dutroux, oftewel: "het monster van België".


Sabine is twaalf als ze op een morgen zonder pardon plots van haar fiets gesleurd word, onderweg naar school. Het is vroeg in de ochtend en niemand heeft haar gezien. Wat haar daarna allemaal overkomt verteld ze in dit boek. Het meeste wisten we natuurlijk al, als je de laatste 25 jaar niet onder een steen geleefd hebt. Toen waren er een hoop dingen die ik niet wist. Dat An en Eefje levend begraven werden, dat M. Dutroux op een bepaald moment 4 meisjes in huis had, zowel An en Eefje als Julie en Mélissa. En dat Sabine zelf om een vriendinnetje had gevraagd, wat uiteindelijk resulteerde in de ontvoering van Leatitia. Een geluk bij een ongeluk want bij de ontvoering van het laatste meisje waren er wél getuigen. Wat op zijn beurd leidde tot de vondst van zowel Leatitia als Sabinne.


Ook over het verloop van het proces, 8 jaar jater, wist ik veel nog niet. Dat Michele Martin tot twee maal toe om vergeving heeft gevraagd bijvoorbeeld, welke ze niet gekregen heeft. Uiteraard.


Als ik zulke dingen zie of lees word ik bijna niet goed. Ik ben zelf een mama en kan me niet voorstellen dat er zoiets (of eender waat) ooit zou gebeuren met mijn kinderen. Zelfs als je geen kinderen hebt is dit erg om aan te horen, maar als moeder of vader echt helemaal. Dan komt het het toch nog nét een stapje dichterbij.


Ik vond dit boek - in tegenstelling tot het dagboek van Anne Frank- echt de moeite waard. Heel interessant en hopelijk kunnen we hier iets uit leren om te voorkomen dat zoiets ooit nog weer gebeurd. Dit nooit weer!

3 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Mama leest. Met trots gemaakt met Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now