Het achterhuis - Anne Frank

rating:


Wat ... een ... snoozefest ... was ... dit.

Anne is egoïstisch, egocentrisch, saai, vervelend en oppervlakkig. Kortweg, Anne is gewoon een tr*t.

Het feit dat Anne tijdens het schrijven van dit dagboek tussen 13 en 15 jaar is heeft hier natuurlijk wel wat mee te maken. Waren we allemaal niet egocentrisch en oppervlakkig op die leeftijd? Wat mij vooral stoorde is dat ze telkens weer vermeld hoe slim en volwassen ze wel is, terwijl dit absoluut niet het geval is. Ze denkt alles altijd beter te weten en als iemand (voornamelijk haar moeder en Mevrouw Van Daan) haar daar dan op wijzen, zijn zij meteen slecht, kortzichtig en onbegripvol. Dit terwijl ze even later in haar dagboek schrijft dat ze zichzelf zo goed objectief kan beoordelen. Niet dus.


Verder gebeurd er ook letterlijk NIKS in de bijna drie jaar dat Anne in het Achterhuis woont. Haar dagboekpassages bestaan voor 98% uit "Ruzie met moeder.", "Ruzie met Margot.", "Vader is lief" en "Moeder en Mevr. Van Daan hadden ruzie.".

En kritiek op de tandarts Meneer Dussel. Eigenlijk op iedereen. Inclusief Peter Van Daan. Waarover ze eerst met amper een woord rept, naar constante kritiek op hem, Vervolgens kan ze niet over hem zwijgen, want hij is zo lief en attent en ... Maar verliefd is ze niet hoor, nee. Om zich dan te beklagen dat hij zooo kinderachtig is en dat ze denkt dat hij verliefd op haar word, ondanks haar "pogingen" om dat te ontmoedigen. NOT.

Als hem elke avond een nachtzoen geven (op de mond) ontmoedigen is, moet Anne dat woord dringend eens opzoeken in een woordenboek.


Ik betwijfel niet dat het dagboek een waarheidsgetrouwe weergave is van Anne's leven in het achterhuis. Maar de historische waarde hiervan ontgaat me wel volledig. Noem me gerust een barbaar op dat vlak.

Natuurlijk wil ik hiermee geen afbreuk doen aan de wereldoorlog of de mensen die hieronder geleden hebben. Noch keur ik de visie van Hitler in eender welke mate goed.

Ik vond het dagboek gewoon echt saai en Anne geen leuk, lief meisje. Sorry.
4 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Mama leest. Met trots gemaakt met Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now